”Face your fears” – möt dina rädslor

Ett av mina motton är ”face your fears” . Det är min fasta övertygelse att rädslor är vårt största hinder i livet. Som KBT-coach jobbar jag utifrån en metod som till stor del handlar om att exponera sig för det som skrämmer, ger ångest eller på olika sätt skapar obehag. Vi har alla våra ”issues” mer eller mindre, men när rädslor verkligen tar över och börjar styra vårt liv. Får oss att säga nej när vi vill säga ja. Vägra gå i skogen för att det kan finnas ormar. Eller inte tar det där jobbet i stan för att vi inte klarar av att åka tunnelbana med en massa folk. Ja, det då är det dags att göra något åt saken.
Photo by Milada Vigerova on Unsplash

Är du ett offer för dina rädslor?

Fobier och manliga strippor

Fobier är en överdriven typ av rädsla som påverkar ditt liv i så hög grad att du undviker platser, att göra saker eller får panikattacker. Det kan bottna i en händelse du varit med om eller så kan du ha en medfödd känslighet för att utveckla fobier. Länge var ormar det värsta jag visste. De fick till och med utrymma en nattklubb en gång för att den manliga strippan som stod inoljad på scen helt plötsligt slet fram en boaorm ur en sportväska. Inte speciellt sexigt tyckte jag som inte lugnade ner mig förrän både den vältränade killen i minikalsonger och hans slingriga kompis ”had left the building”. MEN i sann KBT-anda har jag under ett antal år helt på egen hand tränat bort min ormfobi. Så jag vet att det fungerar. Jag har successivt utsatt mig för att titta på bilder, TV-program och även letat upp ställen där jag vet att det finns mycket ormar för att bli exponerad. Det stora testet kom förra våren när jag och familjen besökte Everglades i Florida och en alligatorshow.  Efteråt kunde man gå runt hörnet och titta på ormar och alligatorer. Jag som för några år sen inte ens hade gått in på området om jag vetat att det fanns ”lösa ormar”. Jag fick inte ens hjärtklappning när jag stegade fram och stod öga mot öga mot en albinopyton som hängde runt halsen på en kvinna. KBT äger mina vänner!

Rädslan för att äta eller bli tjock

En rädsla kan också handla om en sån basal och livsnödig sak som att äta. Jag och min iamreadykollega Alexandra Örhlund gör en bloggserie tillsammans om ätstörningar. En diagnos där rädslan för att gå upp i vikt, äta, bli tjock, tappa kontrollen på sikt är ett livshotande tillstånd som till och med kan leda till döden. Här handlar det ur KBT-perspektiv om att hitta orsaken till att ätstörningen har uppstått från början. Vad är den bakomliggande orsaken som i de allra flesta fall handlar om helt andra saker än kroppen och vikten. Missa inte att läsa både del 1 och del2 som faktiskt lades upp idag och handlar om hur det är det är att stå på sidan av till någon som lider av en ätstörning. Alexandras mamma delar med sig av sin historia.

Fundera en stund över dina egna rädslor i stort och i smått. Dela gärna i kommentarer.

Kvällens klokord från coachen:

Face your fears

Kramar

"Face your fears" - möt dina rädslor

Everglades i Florida var en upplevelse med airboat i rasande fart genom träsket. Charlie tyckte dock att det var hemskt att åka fort och är på bilden riktigt rädd men han gjorde det! 

 

 

 

 

 

Publicerad av Anki Ström

En trebarnsmamma mitt i livet som älskar att skriva, inspirera och motivera människor till personlig utveckling och att utmana sina rädslor. Ett av mina ledord är "mod och passion" eftersom jag är övertygad om att vi aldrig lever livet fullt ut om vi väljer att förneka det vi innerst inne brinner för. "Lämna inget ogjort när hjärtat säger gör". Jag är KBT-coach/mental tränare, beteendevetare & skribent. Men är även utbildad PT, kostrådgivare och massör och har drivit eget företag sen 2014 med inriktning "helhetshälsa". Jag har vid sidan av företaget haft andra sysselsättningar inom framför allt gruppledning, undervisning och coaching. 2015-2016 arbetade jag som tränare och coach för Olga Rönnbergs PT-online och under 2017-2018 samarbetade jag med Malin och Mårten Nylén som KBT-coach för deras då nystartade I am Ready. Under de senaste åren har jag arbetat som chef inom vård och omsorg då ledarskap och organisationsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag skriver sen 2016 artiklar för b la Olga Rönnbergs Mamma.Fit, ett online-magasin som fokuserar på artiklar om träning, mat och mental hälsa utifrån mångåriga erfarenhet av coachning av kvinnor. Här kan du läsa ett flertal mina artiklar: https://mamma.fit/author/anki/ 2018-2019 har jag varit redaktör och krönikör för Framgångspoddens nyhetsbrev under ledning av Alexander Pärleros, men har lämnat det uppdraget för att gå vidare till att vara eventansvarig för Framgångsshowen som just nu går för slutsålda hus runtom i landet. För kontakt mejla mig på ankism37@gmail.com eller kika in på min instagram @anki_strom och skicka ett DM. Jag är alltid öppen för intressanta coach - skrivuppdrag eller andra spännande idéer där mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta. //Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: