”Dyslexi är ingen funktionsnedsättning utan en förutsättning” – Dag 63 av 365

"Dyslexi är ingen funktionsnedsättning utan en förutsättning" - Dag 63 av 365

Ja, för det kommer att komma en nästa gång – många gånger. Dyslexi försvinner inte men det finns väldigt mycket att göra som underlättar och skapar lösning istället för låsning. Alternativa sätt att plugga, lära in och ta till sig kunskap. Skriva med papper och penna byts ut mot dator eller padda med rättstavningsprogram. Läsa fakta i en bok byts ut mot bibliotekstjänster som innebär att du kan lyssna samtidigt som du följer med i texten. Jag tackar gud för teknikens framsteg!

För Tove t ex har kärleken till musiken varit ovärderlig. När läsläxorna innebar gråt och tandagnisslan var en SMART-TV med youtube som app det bästa sättet. Minns hur hon stod i timmar och sjöng med i sing-a-longs med texten på TV-rutan. Den stora utmaningen var min favorit med KENT – ”Mannen i den vita hatten” – inte en lätt text kan jag lova. Men hon lärde sig…banne mig hon lärde sig.

Dyslexi är ingen funktionsnedsättning utan förutsättning

Nya begrepp ger nya förutsättningar

Vi pratar inte funktionsnedsättningar längre utan istället heter det funktionsvariation eller ännu bättre funktionsförutsättning. För det är precis vad det är – det är den förutsättningen som Tove och min äldsta son har – att de har dyslexi som påverkar deras förmåga att skriva, stava, läsa och ta in information. Automatisering är svårt, t ex att lära sig multiplikationstabellen eller klockan. Att sitta och traggla tabeller har liksom bara varit lönlöst och det har inte alltid varit enkelt att få alla lärare att förstå. ”Jo, men om Arvid bara tränare lite mer hemma”. Nej, varför lägga så mycket energi på något som det faktiskt finns hjälpmedel till.

Framför allt har det varit en förutsättning som gjort att de har fått kämpa lite mer än alla andra under sina skolår men eftersom mina grymma kids har enorm GRIT och uthållighet har de envist vägrat ge upp. De har gjort saker på sitt sätt och utvecklat sina styrkor istället. Sång, dans och teater, kreativa själar som äger på andra områden. De kommer att ha nytta av sin dyslexi för den har lärt dem att ingenting i livet är självklart eller enkelt. Man måste investera tid och kraft för att komma någonstans. Kanske därför Tove kan öva piano i timmar för att hon har gett sig den på att lära sig själv. Hon är van vid att det tar tid att lära sig saker. Vilken jäkla drivkraft att ha med sig.

Dyslexi ger nya insikter

Det är lite en ödes nyck att jag som älskar att skriva och läsa, alltid har haft lätt för skolan och studier har två kids med dyslexi. Men faktum är att jag tror att det har gjort mig till en ännu bättre skribent för jag vet hur viktigt det är att jag skriver på ett sätt som är enkelt att ta till sig, undviker långa och krångliga meningar, alltför knepiga ord och djupa analyser. När jag skriver vill jag att alla ska kunna förstå och ha glädje av mitt budskap. Det blir inte automatiskt bättre och proffsigare för att språket är på ”hög nivå”. I det enkla bor det vackra äger alla dagar i veckan.

Så till dig som har annorlunda förutsättningar, på vilket sätt det än må vara. Se det som en styrka som ger dig ett försprång här i livet. Du vet vad det innebär att kämpa, ge det där lilla extra och vet hur underbart det känns när du väl lyckas.

Kramar från coachen ❤

"Dyslexi är ingen funktionsnedsättning utan en förutsättning" - Dag 63 av 365
Det är inte ofta Tove läser självmant men för ett tag sen hittade hon en bokserie som hon verkligen älskade och som var skriven på ett sätt som hon kunde ta till sig. Underbart att även ungdomsböcker släpps som ”lättlästa serier” för att man ska slippa läsa barnböcker som tonåring. Det är samhället som behöver anpassas till variationen som finns hos oss människor och inte tvärtom. Foto: Anki Ström

 

"Dyslexi är ingen funktionsnedsättning utan en förutsättning" - Dag 63 av 365
Ödets lott när två av tre har dyslexi men den sista i barnaskaran istället ligger före sin ålder och till och med läser på engelska. Livet är inte rättvist och inte heller förutsättningarna fast man tillhör samma familj. Det är bara att gilla läget fast man inte gillar det, acceptansens innersta kärna. Foto: Anki Ström

Publicerad av Anki Ström

En trebarnsmamma mitt i livet som älskar att skriva, inspirera och motivera människor till personlig utveckling och att utmana sina rädslor. Ett av mina ledord är "mod och passion" eftersom jag är övertygad om att vi aldrig lever livet fullt ut om vi väljer att förneka det vi innerst inne brinner för. "Lämna inget ogjort när hjärtat säger gör". Jag är KBT-coach/mental tränare, beteendevetare & skribent. Men är även utbildad PT, kostrådgivare och massör och har drivit eget företag sen 2014 med inriktning "helhetshälsa". Jag har vid sidan av företaget haft andra sysselsättningar inom framför allt gruppledning, undervisning och coaching. 2015-2016 arbetade jag som tränare och coach för Olga Rönnbergs PT-online och under 2017-2018 samarbetade jag med Malin och Mårten Nylén som KBT-coach för deras då nystartade I am Ready. Under de senaste åren har jag arbetat som chef inom vård och omsorg då ledarskap och organisationsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag skriver sen 2016 artiklar för b la Olga Rönnbergs Mamma.Fit, ett online-magasin som fokuserar på artiklar om träning, mat och mental hälsa utifrån mångåriga erfarenhet av coachning av kvinnor. Här kan du läsa ett flertal mina artiklar: https://mamma.fit/author/anki/ 2018-2019 har jag varit redaktör och krönikör för Framgångspoddens nyhetsbrev under ledning av Alexander Pärleros, men har lämnat det uppdraget för att gå vidare till att vara eventansvarig för Framgångsshowen som just nu går för slutsålda hus runtom i landet. För kontakt mejla mig på ankism37@gmail.com eller kika in på min instagram @anki_strom och skicka ett DM. Jag är alltid öppen för intressanta coach - skrivuppdrag eller andra spännande idéer där mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta. //Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: