”Why fit in when you were born to stand out” – Dag 52 av 365

"Why fit in when you were born to stand out" - Dag 52 av 365

Ja, förlåt för att jag svär, jagar upp mig och tappar behärskningen för en stund. Men det här är ett ämne som engagerar mig stort av olika anledningar. Ni som känner mig vet varför. Och till er andra kan jag berätta att jag har sett på nära håll vad det kan göra med människor att inte få leva och vara som den man är. Att tvingas in i ett fack, en norm som samhället har bestämt fast allting i DIG säger något helt annat. Jag skulle aldrig i hela livet säga till något av mina barn att de klär sig fel för att de är killar eller tjejer. Tvinga dem att vara på ett visst sätt för att det inte passar sig för en flicka att göra si eller så. Rensa ur Charlies garderob på alla glittriga klänningar eller säga till honom att börja hänga med grabbarna på rasten och spela fotboll istället för att umgås med sin absolut bästa vän som är en tjej.

Rosa är en färg – inget annat

Jag har skrivit om det här tidigare, en del ganska uppmärksammade facebookinlägg i samband med att Charlie bytte förskola. Då gällde det precis det som Alexander och Ida har fått kritik för, färgen rosa på en pojke. Charlie hade nämligen en period när han älskade rosa, på kläder, möbler – ALLT. Det här hade vissa av barnen på den nya förskolan svårt att förstå, hur en pojke kunde ha rosa som favoritfärg. Jag minns hans rosa och glittriga ballerinaskor som han älskade och ville ha på sig varje morgon. Jag minns också att jag sa till honom ”du vet att du kan få kommentarer av de andra barnen” och min underbara superhjälte till unge lugnt svarade ”det struntar jag i för jag tycker dem är snygga”.

Varken Charlie eller något av mina andra två barn har valt den enkla vägen i livet, att vara som alla andra och sträva efter att passa in. De har alla tre på olika sätt tagit striden för att få vara sig själva. Även om det stundtals gjort ont hos både dem och mig. Mitt mammahjärtat har verkligen blött emellanåt. Stora, tunga bloddroppar av ångest över att mina barn ska behöva utstå vissa saker. Men så är livet, sällan enkelt och kräver en stor portion mod och självförtroende för att växa dig stark och trygg i din egen unika person.

I vilket fall gjorde förskolan bra insatser för att komma tillrätta med problemen kring barn som tråkade på olika sätt, jobbade med genusfrågor o s v. Mycket handlar också om okunskap och i vilken miljö barnen växer upp. Vad de hör ifrån sina föräldrar och omgivning. Charlie själv har bara stått stark sen dag ett, viftat på sitt långa hår och sagt ”jag bryr mig inte”.

Why fit in when you were born to stand out

Ja, varför ägna sitt liv åt att försöka passa in, trycka ner dig själv och inte bara var den du är – unik och alldeles grym på att vara DU. Varför måste det vara på ett visst sätt för att du är tjej eller kille, med kläder eller aktiviteter. Varför kan vi inte en gång för alla bara acceptera varandra som medmänniskor och för dem fantastiska personer vi är.

Kramar från coachen

"Why fit in when you were born to stand out" - Dag 52 av 365
”Love spreads” står det på klänningen och jag vet ingen som sprider så mycket kärlek och omtanke som Charlie. En fin person inifrån och ut. Jag har givetvis frågat honom om det är ok att jag skriver och berättar om honom och klok som han är svarar han ”det är helt ok bara du inte går för djupt och blir för privat”. Han har läst och godkänt texten. Foto: Anki Ström

Publicerad av Anki Ström

En trebarnsmamma mitt i livet som älskar att skriva, inspirera och motivera människor till personlig utveckling och att utmana sina rädslor. Ett av mina ledord är "mod och passion" eftersom jag är övertygad om att vi aldrig lever livet fullt ut om vi väljer att förneka det vi innerst inne brinner för. "Lämna inget ogjort när hjärtat säger gör". Jag är KBT-coach/mental tränare, beteendevetare & skribent. Men är även utbildad PT, kostrådgivare och massör och har drivit eget företag sen 2014 med inriktning "helhetshälsa". Jag har vid sidan av företaget haft andra sysselsättningar inom framför allt gruppledning, undervisning och coaching. 2015-2016 arbetade jag som tränare och coach för Olga Rönnbergs PT-online och under 2017-2018 samarbetade jag med Malin och Mårten Nylén som KBT-coach för deras då nystartade I am Ready. Under de senaste åren har jag arbetat som chef inom vård och omsorg då ledarskap och organisationsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag skriver sen 2016 artiklar för b la Olga Rönnbergs Mamma.Fit, ett online-magasin som fokuserar på artiklar om träning, mat och mental hälsa utifrån mångåriga erfarenhet av coachning av kvinnor. Här kan du läsa ett flertal mina artiklar: https://mamma.fit/author/anki/ 2018-2019 har jag varit redaktör och krönikör för Framgångspoddens nyhetsbrev under ledning av Alexander Pärleros, men har lämnat det uppdraget för att gå vidare till att vara eventansvarig för Framgångsshowen som just nu går för slutsålda hus runtom i landet. För kontakt mejla mig på ankism37@gmail.com eller kika in på min instagram @anki_strom och skicka ett DM. Jag är alltid öppen för intressanta coach - skrivuppdrag eller andra spännande idéer där mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta. //Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: