”Allt är enkelt när man bryter ner det” – Dag 29 av 365

Jag tänker inte avslöja filmens innehåll men fastnade för ett citat som jag givetvis var tvungen att skriva ner i telefonens memo för att använda som dagens klokord:

Allt är enkelt när man bryter ner det

Fundera på hur du tar dig an utmaningar, problem eller hinder i livet – som en lavin som väller in, täcker dig med tung snö och gör att du inte kan andas. Eller tar du in hela bilden för att sen fokusera på en sak i taget, som ett pussel där du bit för bit lägger saker och ting på plats.

Min erfarenhet är att människor alltför ofta gör det förstnämnda, vilket såklart ger en känsla av att det du står inför är dig övermäktigt. Lär dig att prioritera. Det viktigaste först för att därefter rangordna vad som kommer härnäst. Oavsett om det gäller privata eller yrkesrelaterade situationer är det A och O att kunna sätta saker i relation till varandra, inse sina egna begränsningar och lita på att jorden inte kommer att gå under för att du inte löser allt på en gång.

Listor är bra, där du skriver upp 10 saker för att sen plocka ner till 5. Jag lovar att det ger ångest till en början för att du tror att det kommer att ske en smärre katastrof om punkterna 6-10 måste vänta. Men som KBT-coach säger jag ”exponering, exponering”. Utsätt dig för det som skrämmer och vila tryggt i ”vad är det värsta som kan hända”. Det kan antingen handla om saker du behöver göra rent praktiskt eller hantera på ett mer intellektuellt eller känslomässigt plan.

Tänk lösning och inte låsning. När du målar upp en katastrof på himlen och låter tusen tankar och känslor slåss om utrymme brukar den enda konsekvensen bli att du låser dig ännu mer. Läs vad jag skrev häromdagen om ”det du gör just nu hjälper dig”. 

Kramar från coachen

"Allt är enkelt när du bryter ner det" - Dag 29 av 365
Cher har en mindre roll i uppföljaren till Mamma Mia. Jag lyssnade mycket på henne när jag var yngre. Hon är en grym artist med en uppväxt som varit långt ifrån enkel. Visste du t ex att hon tvingades bo i fosterfamilj en period och har dyslexi? Bakom många framgånsstories döljer sig människor som har fått kämpa, rest sig igen och igen. Just saying… Foto: Pixabay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.