”Känslor är bara känslor” – Dag 15 av 365

"Känslor är bara känslor" - Dag 15 av 365

Jag tror det handlar om kontroll. Att för ett stund bara tillåta mig att ge vika för mitt innersta och strunta i att ”hålla ihop” och bemästra mig själv. Att tillåta mig icke- kontroll…det är underbart.

Och när störtfloden av tårar långsamt bedarrat blir det så där bomullsmjukt och skönt inombords. Som en värmande filt runt hjärtat och hela kroppen kapitulerar och slappnar av. Det kan vara en bra film, ett ögonblick i vardagen, en låttext eller fina ord från någon nära som berör. Jag bara älskar att bli berörd.

Du ÄR inte dina känslor

Men lika skönt som det kan vara att släppa lös på dina känslor lika hämmande kan de vara när de tillåts ta över hela livet. Att lära sig hantera känslor är en viktig del av att växa upp och bli vuxen. Ett inbyggt reglage som du själv styr över där det finns proportioner i vad som kommer ut och när. Framför allt hur stort utrymme det du känner får för ditt välmående. Att du kan skilja på att vara dina känslor och att ha dem.

Känslor är bara känslor

Det finns ett uttryck som säger att surfa på känslovågen. Liksom vågorna sköljer in över stranden för att sen dra sig tillbaka, på samma sätt är det med dina känslor. Om du lär dig att inte reagera på impuls, direkt när de kommer utan faktiskt vänta in att de rullar ut igen så kommer du se att det inte är farligt.  Det är samma sak med ångest. När den sköljer över som en våg av omätliga mått våga surfa med den och du ska se att du kommer ut på andra sidan. Till skillnad mot att du drabbas av panik och kämpar för ditt liv, vilket utgör en större risk för att du faktiskt ska drunkna.

Prova nästa gång du drabbas av en känslovåg, oavsett om det är ilska, sorg eller annat, att bara surfa med. Kämpa inte emot, börja inte överanalysera i tanken eller fly in ett något annat som att äta, dricka alkohol, skälla på ungarna eller träna som en galning – bli ett med vågen och lär dig att den inte är farlig för det är ju bara känslor.

Kramar från coachen

"Känslor är bara känslor" - Dag 15 av 365
Känslor är bara känslor ungefär som vatten bara är vatten. Du vet när man som liten inte vill få vatten i ögonen när man tvättar håret och mamma säger ”ja men det är bara vatten”. Ja, precis så är det. Lika lite som vatten i ögonen kan skada dig, lika lite kan en känsla som du väljer att låta vara på något sätt påverka ditt liv. Det är DU som väljer hur du hanterar det som sköljer in.

Publicerad av Anki Ström

En trebarnsmamma mitt i livet som älskar att skriva, inspirera och motivera människor till personlig utveckling och att utmana sina rädslor. Ett av mina ledord är "mod och passion" eftersom jag är övertygad om att vi aldrig lever livet fullt ut om vi väljer att förneka det vi innerst inne brinner för. "Lämna inget ogjort när hjärtat säger gör". Jag är KBT-coach/mental tränare, beteendevetare & skribent. Men är även utbildad PT, kostrådgivare och massör och har drivit eget företag sen 2014 med inriktning "helhetshälsa". Jag har vid sidan av företaget haft andra sysselsättningar inom framför allt gruppledning, undervisning och coaching. 2015-2016 arbetade jag som tränare och coach för Olga Rönnbergs PT-online och under 2017-2018 samarbetade jag med Malin och Mårten Nylén som KBT-coach för deras då nystartade I am Ready. Under de senaste åren har jag arbetat som chef inom vård och omsorg då ledarskap och organisationsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag skriver sen 2016 artiklar för b la Olga Rönnbergs Mamma.Fit, ett online-magasin som fokuserar på artiklar om träning, mat och mental hälsa utifrån mångåriga erfarenhet av coachning av kvinnor. Här kan du läsa ett flertal mina artiklar: https://mamma.fit/author/anki/ 2018-2019 har jag varit redaktör och krönikör för Framgångspoddens nyhetsbrev under ledning av Alexander Pärleros, men har lämnat det uppdraget för att gå vidare till att vara eventansvarig för Framgångsshowen som just nu går för slutsålda hus runtom i landet. För kontakt mejla mig på ankism37@gmail.com eller kika in på min instagram @anki_strom och skicka ett DM. Jag är alltid öppen för intressanta coach - skrivuppdrag eller andra spännande idéer där mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta. //Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: