”Visst är det bra att ha fel ibland för då lär man sig något” – Dag 11 av 365

"Visst är det bra att ha fel ibland för då lär man sig någonting" - Dag 11 av 365

Vi sitter vid köksbordet jag och min 8-åriga son Charlie och pratar om livet i stort. Jag minns inte exakt vad samtalsämnet handlar om men som vanligt fäller han en av sina kloka kommentarer som får mig att fundera över hur gammal han är egentligen. Kanske att han är en gammal filosof som fått nytt liv i ett barns kropp – min unges.

”Visst är det bra att ha fel ibland för då lär man sig något” (Charlie Ström, 8 år)

Så liten han är har han redan fattat det många av oss vuxna vägrar att inse, hur gamla vi än blir – att det är BRA att ha fel ibland. Hur skulle vi annars lära oss något, utvecklas och växa som individer, medmänniskor och i relation till familj och vänner.

Charlie har som 8-åring ett gott självförtroende och självkänsla. Han har inga problem med att vara sig själv, klä sig som han vill (gärna i klänning eller kjol till fest) och bryr sig inte ett dyft om vad andra säger. Där i ligger hemligheten. Om du är trygg i och gillar dig själv som du är räds du inte att göra fel. Du tar det inte personligt utan kan se på det ur ett lärande och nyfiket perspektiv. Till och med som en bra sak för det finns inga misslyckanden bara erfarenheter.

"Visst är det bra att ha fel ibland för då lär man sig någonting" - Dag 11 av 365
Den här kloka killen har sin egen stil. Ett tag älskade han rosa men har övergått till svart. Han vill spara ut håret ner till rumpan och har ett hjärta av guld. En trygg och stark individ som älskar att lära sig nya saker. Foto: Anki Ström

Charlie är på många sätt en av mina största förebilder och inspirationskällor, som alla mina barn är vilket jag skrivit om tidigare. Jag har en hel hög med klokord som han har delat ut under sitt korta liv och det får mig att inse hur mycket vi har att lära av våra barn. Hur viktigt det är att fortsätta se nyfiket på livet och ny kunskap.

För Charlie är nyfiken deluxe. Han ställer tusen frågor om dagen, om allt. Jag tror han skulle bli världens bästa coach för är den någon som kan konsten i att tänka lösningsfokuserat så är det min son. Han inser också hur mycket det finns att lära av andra, för han har inget behov av att vara den som vet och kan mest. Som 8-åring har han ingen prestige eller känsla av att ”jag vill inte visa mig som en bluff här utan spelar med när jag inte fattar”. Nej han FRÅGAR istället. Det är bara så befriande och något vi vuxna borde ta efter. Att fråga mer, våga visa vår okunskap för hur ska vi annars kunna utvecklas?!

När jag läste till pedagog för 100 år sen, eller närmare bestämt snart 20 år sen, hade vi en kurs som hette ”Det livslånga lärandet”.  Sug på den en stund – livslångt lärande – visst är det häftigt! Och ännu häftigare är att du kan lära dig något av alla du möter, varje ny situation och framför allt varje till synes misslyckande eller fel. De mest framgångsrika människorna är inte de som nått toppen utan motgång, tvärtom. Det är de som stött på hinder och behövt backa tre steg, reflekterat och provat nya sätt många många gånger.

Så nästa gång du har fel tänk att det är bra för då kan du faktiskt lära dig något.

Kramar från coachen

"Visst är det bra att ha fel ibland för då lär man sig någonting" - Dag 11 av 365
”Ask more questions!” Det finns inga dumma frågor, bara de du inte ställer. Våga prova, ha fel, göra bort dig och misslyckas för att också kunna lära dig och utvecklas. Foto: Pixabay

 

Publicerad av Anki Ström

En trebarnsmamma mitt i livet som älskar att skriva, inspirera och motivera människor till personlig utveckling och att utmana sina rädslor. Ett av mina ledord är "mod och passion" eftersom jag är övertygad om att vi aldrig lever livet fullt ut om vi väljer att förneka det vi innerst inne brinner för. "Lämna inget ogjort när hjärtat säger gör". Jag är KBT-coach/mental tränare, beteendevetare & skribent. Men är även utbildad PT, kostrådgivare och massör och har drivit eget företag sen 2014 med inriktning "helhetshälsa". Jag har vid sidan av företaget haft andra sysselsättningar inom framför allt gruppledning, undervisning och coaching. 2015-2016 arbetade jag som tränare och coach för Olga Rönnbergs PT-online och under 2017-2018 samarbetade jag med Malin och Mårten Nylén som KBT-coach för deras då nystartade I am Ready. Under de senaste åren har jag arbetat som chef inom vård och omsorg då ledarskap och organisationsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag skriver sen 2016 artiklar för b la Olga Rönnbergs Mamma.Fit, ett online-magasin som fokuserar på artiklar om träning, mat och mental hälsa utifrån mångåriga erfarenhet av coachning av kvinnor. Här kan du läsa ett flertal mina artiklar: https://mamma.fit/author/anki/ 2018-2019 har jag varit redaktör och krönikör för Framgångspoddens nyhetsbrev under ledning av Alexander Pärleros, men har lämnat det uppdraget för att gå vidare till att vara eventansvarig för Framgångsshowen som just nu går för slutsålda hus runtom i landet. För kontakt mejla mig på ankism37@gmail.com eller kika in på min instagram @anki_strom och skicka ett DM. Jag är alltid öppen för intressanta coach - skrivuppdrag eller andra spännande idéer där mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta. //Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: