Veckans bästa är rörelseglädje med bollkontakt

Mina grymma bloggkollegor gör fina listor för veckans topphändelser och jag hänger på. Däremot nöjer jag mig med att utse veckans bästa och för mig blev det söndagens rörelseglädje med bollkontakt. Jag hade glömt hur jäkla kul det var att trixa med trasan och insåg hur mycket jag saknar att vara den där fotbollsspelande tjejen som tillbringade varje minut på Värmbols IP.

Rörelseglädje

Jag älskar ordet rörelseglädje för det säger precis vad fysisk aktivitet och träning handlar om, att finna glädje i att röra på dig. Vad just du gillar är unikt för dig och utmaningen ligger i att hitta det där som får endorfinerna att skjuta i höjden och stegen att nästa lätta från underlaget. Du kan hålla på hur länge som helst när du kommer igång och längtar till  nästa tillfälle. Det är inget du måste tvinga dig till utan du gör det för att det är ROLIGT. Sen har vi alla självklart bättre och sämre dagar men i grund och botten är det något du älskar och som får pulsen att slå lite högre av kärlek.

Veckans bästa

Vi kommer då osökt in på veckans bästa som var en nypumpad läderkula i trädgården med min son. Han har snappat att jag är rätt bra på det där med fotboll eftersom jag brukar passa tillbaka bollen till grabbarna i 6:an på morgonen när vi går över skolgården. ”Du skjuter så hårt mamma att jag tror att dem tänker att dem vill ha med dig i sitt lag”, söta unge. Att få vara förebild och idol i sina barns ögon känns gott i hela själen, särskilt när det kommer till att dem ofta kopplar ihop med mig träning, hälsa och göra saker som man mår bra av. Sagt och gjort så tyckte Challe att vi skulle lira lite på eftermiddagen idag för att han anser sig behöva träna lite på bollkontroll och ”mamma, du är ju bra”. Jag kan inte minnas hur länge sen det var jag tog mig tid att sparka lite boll, dribbla, finta, passa och bara njuta av en sport som var hela mitt liv under tonåren. När slutade jag att bara göra det på skoj? Bara för att jag inte spelar längre, kan ta ut stegen och göra djupledslöpningar efter några graviditeter med foglossning så nog sjutton kan jag väl göra det ”light”, njuta av bollkontakten och känslan.

Jag tränar för att bli gammal

Jag har sagt det förut men säger det igen – mitt mål med min träning ÄR inte i första hand förknippat med vikt och muskler på rätt ställe. Det är en trevlig bieffekt att kroppen blir fastare och kläderna sitter bättre MEN det viktigaste av allt ÄR att jag tränar för att bli gammal. För att kunna fortsätta göra det jag tycker är kul och behöver i vardagen. Lyfta, bära, springa, hoppa, dansa och leka med mina barn och förhoppningsvis barnbarn. Det kräver att jag håller igång, bibehåller min rörlighet, styrka och får upp pulsen några gånger i veckan och träningen kan faktiskt vara kul. Det behöver inte innebära enorm träningsvärk, timmar på gymmet eller att ständigt maxa vikter och tider. Nej, det kan helt enkelt vara en timmes bolljagande bara på kul. Utan prestation, press, tävling eller ens ett upplägg. Bara ren och skär njutning av något som är roligt och gör gott för både kropp och själ.

Cruyff-fintar eller svampplockning

Vi har redan bokat in nästa pass Charlie och jag. Jag ska lära honom den där Cruyff-finten som jag var så grym på en gång i tiden.

Tappa inte det ”roliga” med träning, att röra på dig. När du känner att det börjar bli ett krav, ger ångest och väcker flyktbeteende. Ta ett steg tillbaka och fundera över vad som får det att spritta i benen eller kicka igång ditt system av välbehag. Det kanske är svampplockning, en hundpromenad eller påta i trädgården. Mer glädje och mindre prestation. Då kommer resultaten vartefter som glädjen sprider sig. Trust me!

Kramar från coachen

Veckans bästa är rörelseglädje med bollkontakt
Tänk att sparka på en boll kan vara så himla roligt. Det stora i det lilla.
Veckans bästa är rörelseglädje med bollkontakt
Inte riktigt samma kvicka ben men takterna sitter i.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.