När döden gör sig påmind och livet sätts på paus

Ibland sätts livet på paus. Du får det där beskedet som inte drabbar dig, som händer alla andra, som man bara ser på film.

En röst som säger att det är något som inte är som det ska i din kropp . ”Det ser konstigt ut och vi måste göra fler undersökningar”. ”Du kanske måste träffa en specialist”. ”Det kan bli operation”. ”Kirurger”. ”Lungor”. ”Missbildning”.”Fläckar”.

Hjärtat börjar slå i trehundra, adrenalinet sprutar genom kroppen. Det snurrar i huvudet och inte en tanke går hela vägen fram. ”Ser konstigt ut men vad kan det vara” piper du fram. Läkaren fortsätter förklara med facktermer och hänvisar till specialister som vill titta på bilderna.

”Ska jag dö nu” tänker du. Telefonsamtalet kom på din 43-åriga födelsedag. Var det din sista?! Du som inte brukar stressa igång över såna här saker, som sprungit hos läkare sen du var 17 år med din eländiga struma får en obehaglig känsla av att du har haft tur länge nog. Att nu är din tid kommen.

Tiden fram till nya provsvar är en vånda av känslor och tankar. Försök att bara vara som vanligt samtidigt som du verkligen begrundar ditt liv. Vem du är och vad som är viktigt. På riktigt. Du kramar barnen längre och hårdare. Ser på allt du har i ett nytt ljus. Lovar dig själv att LEVA oavsett vad som händer.

Så dimper brevet ner i brevlådan. Ligger där med avsändare från sjukhuset. Vad nu? Läkaren skulle ju ringa om 2 veckor. Du tittar en stund på kuvertet. Andas djupt och börjar sprätta. Hjärtat slår hårt i bröstet och det susar lätt i öronen.

Bokstäverna lyser svarta mot det vita pappret. ”Halskärlförändring förekommer. Troligtvis medfödd missbildning – bedöms ofarligt i nuläget”. ”Datortomografi av thorax visar att lungorna är normala”.

Det tar några sekunder innan du fattar. Sen skriker du rätt ut. Kastar pappret i luften och springer på stället ”Jajaja! Jag ska inte dö. Inte än i alla fall. Jag behöver inte opereras. Jag är lite missbildade på insidan men so what”.

För mig blev beskedet positivt till slut. Efter alla prover och datortomografier visade det sig att det ”konstiga” inte var farligt. Något som skulle döda mig och ta mig ifrån mina barn, familj och vänner. Men för många är det inte så. För många är det slutliga beskedet allt annat än det dem vill höra och paniken jag tvingades leva med några veckor när allt jag hade var ovisshet är något dem tvingas fortsätta vara i.

Idag vill jag tacka livet. Att jag finns och lever, har hälsan och en kropp som fungerar. Min familj, mina vänner och allt som är gott.

Det enda som räknas i slutänden – är just det….

Var rädd om livet, hälsan och alla du håller kär. Och LEV medan du kan.

Kramar från coachen

Omfamna livet medan du kan ❤

Publicerad av Anki Ström

En trebarnsmamma mitt i livet som älskar att skriva, inspirera och motivera människor till personlig utveckling och att utmana sina rädslor. Ett av mina ledord är "mod och passion" eftersom jag är övertygad om att vi aldrig lever livet fullt ut om vi väljer att förneka det vi innerst inne brinner för. "Lämna inget ogjort när hjärtat säger gör". Jag är KBT-coach/mental tränare, beteendevetare & skribent. Men är även utbildad PT, kostrådgivare och massör och har drivit eget företag sen 2014 med inriktning "helhetshälsa". Jag har vid sidan av företaget haft andra sysselsättningar inom framför allt gruppledning, undervisning och coaching. 2015-2016 arbetade jag som tränare och coach för Olga Rönnbergs PT-online och under 2017-2018 samarbetade jag med Malin och Mårten Nylén som KBT-coach för deras då nystartade I am Ready. Under de senaste åren har jag arbetat som chef inom vård och omsorg då ledarskap och organisationsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag skriver sen 2016 artiklar för b la Olga Rönnbergs Mamma.Fit, ett online-magasin som fokuserar på artiklar om träning, mat och mental hälsa utifrån mångåriga erfarenhet av coachning av kvinnor. Här kan du läsa ett flertal mina artiklar: https://mamma.fit/author/anki/ 2018-2019 har jag varit redaktör och krönikör för Framgångspoddens nyhetsbrev under ledning av Alexander Pärleros, men har lämnat det uppdraget för att gå vidare till att vara eventansvarig för Framgångsshowen som just nu går för slutsålda hus runtom i landet. För kontakt mejla mig på ankism37@gmail.com eller kika in på min instagram @anki_strom och skicka ett DM. Jag är alltid öppen för intressanta coach - skrivuppdrag eller andra spännande idéer där mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta. //Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: