Du äger ditt eget öde – våga flippa eller floppa!

Som KBT-coach reflekterar jag mycket över människors beteende. Hur personer jag möter i olika sammanhang hanterar situationer de befinner sig i. Därmed inte sagt att jag springer runt och analyser allt och alla men jag är intresserad och fascineras av mänskligt beteende och hur omedvetna vi oftast är över hur vi gör och beter oss. Och hur det i sin tur i allra högsta grad påverkar omgivningen vi möter och hur livet ter sig. Allting hänger ihop och den enda vi kan ändra på är oss själva.

Vi kan tycka och tänka mycket om andra men aldrig ändra på en annan person, aldrig. Däremot kan vi reflektera över vårt eget beteende. Hur vi pratar med andra, vårt kroppsspråk, tonläge eller hur vi angriper kontra försöker lösa konflikter eller missförstånd. Det är stor skillnad på just att ”angripa” eller ”försöka lösa” en situation/konflikt. Hur är min inställning från start? Att det här är andras fel och en omöjlig uppgift. Det går åt helvete ändå. Eller finns tanken på att JAG kan göra något för att förändra och förbättra, att allt går att lösa om vi öppnar upp för nya lösningar och vägar.

Ditt öde ligger i dina egna händer brukar jag försöka förmedla till mina coachkunder, att styrkan att ta de nödvändiga stegen, göra valen, landa i sina insikter bor inom individen själv. Vem vi än är, kommer ifrån eller hur jäkla omöjligt det än känns så är nyckeln hur vi bemöter situationen, hanterar det som sker och att vi vågar lita på oss själva och den inneboende kraft vi faktiskt har. MEN vi kan aldrig lägga ansvaret på andra eller vänta på att någon ska göra grovjobbet åt oss. Livsstilsförändring eller bara att hantera livet i stort är ”hard work” för oss alla.

Jag har nämnt det förut men det är ett bra knep för att träna sig på att göra annorlunda i situationer – att flippa eller floppa. Under alla år av utbildningar i olika sammanhang finns det vissa saker man plockar upp och aldrig glömmer. Just ”flippa eller floppa” är ett sånt uttryck. Jag gick en hälsocoachutbildning och vi pratade just om beteendeförändring och hur vi skulle peppa kunder att våga göra tvärtemot vad de brukar göra. Människan är generellt en trygghetsjunkie och även om vi innerst inne vet att det vi gör inte gör oss gott i slutänden så agerar vi ofta, ofta av gammal vana och tryggheten i att ”jag vet i alla fall vad jag får eller har”. Vi floppar, ”over and over again…”

MEN ”the big secret” kära läsare ligger i att faktiskt våga göra tvärtemot. Brukar du aldrig träna på morgonen för att du har bestämt dig för att du är morgontrött och det inte är din grej, bara prova att göra just det. Brukar du aldrig äta fullkornspasta för att det smakar minsann inte som vit pasta, bara bestäm dig för att göra det ändå för att du vet att fullkorn är bra för kroppen och ger dig bättre energi. Brukar du fräsa åt maken när han inte gör som du tänkt dig i olika lägen, prova att ta några djupa andetag innan du med lugn stämma förklarar hur du hade tänkt dig. I varje situation där du känner att du är låst av förutfattade meningar, invant beteende eller har fastnat i dåliga mönster – prova att göra tvärtemot. Det kostar inte ett endaste dugg att PROVA! Våga flippa ut ibland!

Så börja den här fina lördagen med att våga flippa eller floppa, prova andra vägar, sätt och idéer. Lösningar på problem är oändliga om vi bara öppnar sinnet och vågar se.

Kramar från coachen ❤

20171010_055953.jpg

Idag flippar vi UT lite 🙂

 

Publicerad av Anki Ström

En trebarnsmamma mitt i livet som älskar att skriva, inspirera och motivera människor till personlig utveckling och att utmana sina rädslor. Ett av mina ledord är "mod och passion" eftersom jag är övertygad om att vi aldrig lever livet fullt ut om vi väljer att förneka det vi innerst inne brinner för. "Lämna inget ogjort när hjärtat säger gör". Jag är KBT-coach/mental tränare, beteendevetare & skribent. Men är även utbildad PT, kostrådgivare och massör och har drivit eget företag sen 2014 med inriktning "helhetshälsa". Jag har vid sidan av företaget haft andra sysselsättningar inom framför allt gruppledning, undervisning och coaching. 2015-2016 arbetade jag som tränare och coach för Olga Rönnbergs PT-online och under 2017-2018 samarbetade jag med Malin och Mårten Nylén som KBT-coach för deras då nystartade I am Ready. Under de senaste åren har jag arbetat som chef inom vård och omsorg då ledarskap och organisationsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag skriver sen 2016 artiklar för b la Olga Rönnbergs Mamma.Fit, ett online-magasin som fokuserar på artiklar om träning, mat och mental hälsa utifrån mångåriga erfarenhet av coachning av kvinnor. Här kan du läsa ett flertal mina artiklar: https://mamma.fit/author/anki/ 2018-2019 har jag varit redaktör och krönikör för Framgångspoddens nyhetsbrev under ledning av Alexander Pärleros, men har lämnat det uppdraget för att gå vidare till att vara eventansvarig för Framgångsshowen som just nu går för slutsålda hus runtom i landet. För kontakt mejla mig på ankism37@gmail.com eller kika in på min instagram @anki_strom och skicka ett DM. Jag är alltid öppen för intressanta coach - skrivuppdrag eller andra spännande idéer där mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta. //Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: