Du äger ditt eget öde – våga flippa eller floppa!

Som KBT-coach reflekterar jag mycket över människors beteende. Hur personer jag möter i olika sammanhang hanterar situationer de befinner sig i. Därmed inte sagt att jag springer runt och analyser allt och alla men jag är intresserad och fascineras av mänskligt beteende och hur omedvetna vi oftast är över hur vi gör och beter oss. Och hur det i sin tur i allra högsta grad påverkar omgivningen vi möter och hur livet ter sig. Allting hänger ihop och den enda vi kan ändra på är oss själva.

Vi kan tycka och tänka mycket om andra men aldrig ändra på en annan person, aldrig. Däremot kan vi reflektera över vårt eget beteende. Hur vi pratar med andra, vårt kroppsspråk, tonläge eller hur vi angriper kontra försöker lösa konflikter eller missförstånd. Det är stor skillnad på just att ”angripa” eller ”försöka lösa” en situation/konflikt. Hur är min inställning från start? Att det här är andras fel och en omöjlig uppgift. Det går åt helvete ändå. Eller finns tanken på att JAG kan göra något för att förändra och förbättra, att allt går att lösa om vi öppnar upp för nya lösningar och vägar.

Ditt öde ligger i dina egna händer brukar jag försöka förmedla till mina coachkunder, att styrkan att ta de nödvändiga stegen, göra valen, landa i sina insikter bor inom individen själv. Vem vi än är, kommer ifrån eller hur jäkla omöjligt det än känns så är nyckeln hur vi bemöter situationen, hanterar det som sker och att vi vågar lita på oss själva och den inneboende kraft vi faktiskt har. MEN vi kan aldrig lägga ansvaret på andra eller vänta på att någon ska göra grovjobbet åt oss. Livsstilsförändring eller bara att hantera livet i stort är ”hard work” för oss alla.

Jag har nämnt det förut men det är ett bra knep för att träna sig på att göra annorlunda i situationer – att flippa eller floppa. Under alla år av utbildningar i olika sammanhang finns det vissa saker man plockar upp och aldrig glömmer. Just ”flippa eller floppa” är ett sånt uttryck. Jag gick en hälsocoachutbildning och vi pratade just om beteendeförändring och hur vi skulle peppa kunder att våga göra tvärtemot vad de brukar göra. Människan är generellt en trygghetsjunkie och även om vi innerst inne vet att det vi gör inte gör oss gott i slutänden så agerar vi ofta, ofta av gammal vana och tryggheten i att ”jag vet i alla fall vad jag får eller har”. Vi floppar, ”over and over again…”

MEN ”the big secret” kära läsare ligger i att faktiskt våga göra tvärtemot. Brukar du aldrig träna på morgonen för att du har bestämt dig för att du är morgontrött och det inte är din grej, bara prova att göra just det. Brukar du aldrig äta fullkornspasta för att det smakar minsann inte som vit pasta, bara bestäm dig för att göra det ändå för att du vet att fullkorn är bra för kroppen och ger dig bättre energi. Brukar du fräsa åt maken när han inte gör som du tänkt dig i olika lägen, prova att ta några djupa andetag innan du med lugn stämma förklarar hur du hade tänkt dig. I varje situation där du känner att du är låst av förutfattade meningar, invant beteende eller har fastnat i dåliga mönster – prova att göra tvärtemot. Det kostar inte ett endaste dugg att PROVA! Våga flippa ut ibland!

Så börja den här fina lördagen med att våga flippa eller floppa, prova andra vägar, sätt och idéer. Lösningar på problem är oändliga om vi bara öppnar sinnet och vågar se.

Kramar från coachen ❤

20171010_055953.jpg

Idag flippar vi UT lite 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.