Förebilder och halvnakna rumpor!

Jag har skrivit en del om inspiratörer och förebilder, både i artikelform på Mamma.Fit men även här på bloggen. Både som samtalscoach med ett brinnande intresse för mänskligt beteende och personlig utveckling men även som mamma tycker jag det är oerhört viktigt att kritiskt granska de personer jag följer och gillar på sociala medier. Det är alldeles för mycket fejk därute i cyberspace som visar en verklighet som inte existerar och långtifrån stämmer överens med i alla fall min vardag som till stora delar kan sammanfattas som KAOS! Det är inte ”bara och” att ha 3 barn i olika åldrar, vara egen företagare, enhetschef och nybliven ägare till ett stort hus. Lägg till envis, ambitiös och prestationsprinsessa ”under rehabilitering” så får ni en hum om hur det kan vara här hemma ibland 😉

Med kritiskt granska avser jag att faktiskt sätta sig in i vad personen ifråga står för i form av värderingar och åsikter för att försäkra mig om att de stämmer överens med mina egna. Eftersom jag själv har ett eget företag inom helhetshälsa med coaching och personlig utveckling som främsta inriktning tar jag starkt avstånd från kroppshets,osunda tankar och budskap kring kropp och utseende. Jag förespråkar varken quickfixes, speciella ideal, träningsformer, att utesluta vissa livsmedel eller att det finns en gyllene väg till hälsa.

Det finns lika många vägar som det finns människor MEN vi kan aldrig ändra på de viktiga delar som ingår – sömn/återhämtning, näringsrik kost, fysisk aktivitet och mental träning/personlig utveckling. Innebörden i de olika delarna är dock varierande mellan människor beroende på ålder, kön, förutsättningar, intressen, personliga egenskaper o s v. Med andra ord behöver vi som jobbar med hälsa utöver kunskaper kring kropp, träning och näring vara jäkligt duktiga på människor, kunna läsa mellan raderna, ha intution, fingertoppskänsla och med fördel ha goda insikter i utvecklings – och inlärningspsykologi, beteendevetenskap, anknytningsteorier och samtalsteknik.

Återigen kära läsare ”det sitter i huvudet”. Och för att komma åt huvudet behöver vi förstå hur det mänskliga psyket är uppbyggt och hur vi kan ”komma åt” mekanismer som styr i form av vanor och beteendemönster. Därutöver ska jag som coach kunna bemöta på rätt sätt utifrån den person jag har framför mig. Det är ett hantverk som kräver sin man/kvinna men dessvärre väller det över att människor som kallar sig coacher av olika slag vilket provocerar mig oerhört. Eller att som det här blogginlägget egentligen handlar om skaffa ett instagramkonto och bli stor och sen kan jag skriva och säga vad som helst och min stora följarskara jublar. Det ligger ett oerhört stort ansvar på alla s k ”influencers” på sociala medier att tänka på VAD de förmedlar ut och hur detta landar i framför allt unga människor som många gånger är lättpåverkade och söker sin identitet.

Det händer att jag börjar följa personer som jag sedan avföljer för att jag faktiskt blir besviken på att någon jag trott representerar ”bra saker” visar sig vara någon helt annan. T ex har jag svårt för alla bikinibabes som florerar. Jag kan absolut ta en bild här och där i träningstopp och tights när jag skriver om träning eller posera i en bikini i sitt naturliga sammanhang på stranden men att i princip alltid visa urringning eller t om större delen av sin gluteus (ja, det verkar vara en ny trend att fotografera sig själv bakifrån med binikibyxorna eller vad det nu är för brallor antingen i för liten storlek eller rejält uppdragna mot rumpans mitt så att säga). Bara undrar ”why”?!

Jag gillar inte heller ”stora namn” som knappt gillar när man skriver en kommentar eller besvärar sig med att besvara frågor, beröm och uppmuntran.”Det går fetbort” som mina barn säger. Jag blir superglad när någon oavsett vem skriver, kommenterar eller ger positiv feedback på mina inlägg. Det är ömsesidig respekt att gilla eller besvara tycker jag och för mig självklart. Sociala medier är ju kommunikation och den förutsätter att båda parter deltar. Att man sen med flera hundratusen följare inte kan ta sig an alla personligen är en annan sak.

Sen har vi de här som skriver kommentarer eller gillar, börjar följa bara för att jag ska följa tillbaka och sen plockar dem bort mig?! Inte en gång utan flera gånger om så att det handlar om att de ledsnat på mig känns inte som en naturligt förklaring. Alltså vad handlar DET om…I början blev jag så glad för ”nya bekantskaper” och trodde i min naivitet att det var intresserade av mig och det jag skrev tills jag insåg hur många som bara själva söker fler följare. Som om den med flest prylar när han dör vinner typ.

Jag skriver saker som betyder något för mig och som jag i egenskap av coach vill dela med mig utav, som en gratis tjänst faktiskt eftersom det kostar en bra slant att gå till mig som coachkund. Allt är inte coachinriktat såklart utan mycket är egna tankar och åsikter men allt jag gör och skriver är genuint och äkta. Mina följare är vänner och förhoppningsvis det stora flertalet människor som blir inspirerade och motiverade av det jag skriver för DET är mitt huvudsyfte med att vara aktiv på sociala medier. Jag brinner för mitt skrivande, att inspirera människor till personlig utveckling och livsstilsförändring som leder till ökat välmående och bättre hälsa.

Så med det sagt, gillar ni inte det jag skriver eller står för så avfölj mig gärna. Jag vill ha äkta och ärligt precis som jag själv försöker vara i en ”social mediavärld” som tyvärr blir allt mer ytlig.

Ut och ÄG som jag brukar säga men tappa inte bort din inre röst och vad den står för egentligen….wp-image-894727201jpg.jpg

Kramar från coachen ❤

 

 

 

 

 

 

 

En reaktion till “Förebilder och halvnakna rumpor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.