Om hjältedåd och att utmana sina rädslor

Dagens hjälte är Tove. Tove är snart 12 år och har varit med om en hel del i sitt korta liv. Däribland att drabbas av ett antal feberkramper och rotavirus som liten vilket resulterade i både ambulansfärder och sjukhusvistelser.

Framför allt resulterade det i sprutfobi efter att ha blivit sönderstucken och fasthållen mer än en gång. Värst var nog när 4 vuxna höll fast henne som 1,5-åring för att försöka hitta ett kärl i hennes huvud att sticka i för dropp. Paniken i hennes ögon, skriken av förtvivlan och rädsla följer mig än idag. Till slut skrek jag rakt ut ”sluta” och man lyckades sätta en sond istället.

Om jag blev traumatiserad vad ska då inte Tove ha blivit. Hon var så liten men minnet sitter i kroppen på något vis. Hon verkligen avskyr allt vad stick och sprutor heter och har dessvärre till på köpet haft en enorm otur och drabbats av allergier och sjukdomar som gjort att blodprover varit ett måste.

Många är de gånger vi fått hålla fast och i samförstånd med sjukhuspersonal nickat ok till att de får sticka. En eloge till dem som utan krusiduller bara gjort det och skonat Tove från onödigt lidande.

Idag är Tove 12 år men fortfarande paniskt rädd. Inte lite orolig, nervös eller ”vanligt rädd” utan panikslagen. Ångest och svettningar, hela kroppen skakar.

Som om ödet i bästa KBT-anda vill hjälpa henne med sin fobi genom exponering har hon fått tänder som växer hur som helst och ska få tandställning. Tänder ska dras ut…inte en utan ett antal.

Första gången tog det en timme och sen kom Tove hem med tanden kvar. Andra gången tog det 45 minuter men tanden kom ut. För varje gång har det gått lite bättre och fantastiskt personal hos Folktandvården har hjälpt Tove att hantera sin skräck.

Idag var det återigen dags och jag fick följa med. Att sitta vid fotändan av stolen och känna sitt barns ben skaka av rädsla under händerna och höra henne skrika rätt ut av rädsla är ingen höjdare och minnet av den lilla tjejen som blev nedtryckt i en sjukhussäng dök upp i huvudet gång på gång.

Vi har pratat mycket om rädslor hemma, att det är ok att vara rädd, skrika och gråta men ibland måste man bara göra ändå och för varje gång växer man och det går lite lättare.

Tove skrek idag, rätt ut och tårarna rann, svetten sprutade och övriga patienter i väntrummet vred sig nog i sina stolar över vad som föregick därinne. Men hon gjorde det! Grymma unge! Hon gjorde det…

…och när väl sprutan var satt bara låg hon där i stolen när tandläkaren bände och vred för att få ut tanden. JAG tyckte det var otäckt och de fick byta tänger och torka blod men Tove sa inte ett ord för det var sprutan som var problemet.

Att utmana sina rädslor och våga ändå, fast man har panik och tror man ska dö är grymt! Det är hjältedåd och det som gör att vi växer som människor och tar makten över vårt liv.

Idag är Tove min hjälte…stolt mamma och djupt imponerad av att hon gjorde det…tog makten över rädslan!

Publicerad av Anki Ström

En trebarnsmamma mitt i livet som älskar att skriva, inspirera och motivera människor till personlig utveckling och att utmana sina rädslor. Ett av mina ledord är "mod och passion" eftersom jag är övertygad om att vi aldrig lever livet fullt ut om vi väljer att förneka det vi innerst inne brinner för. "Lämna inget ogjort när hjärtat säger gör". Jag är KBT-coach/mental tränare, beteendevetare & skribent. Men är även utbildad PT, kostrådgivare och massör och har drivit eget företag sen 2014 med inriktning "helhetshälsa". Jag har vid sidan av företaget haft andra sysselsättningar inom framför allt gruppledning, undervisning och coaching. 2015-2016 arbetade jag som tränare och coach för Olga Rönnbergs PT-online och under 2017-2018 samarbetade jag med Malin och Mårten Nylén som KBT-coach för deras då nystartade I am Ready. Under de senaste åren har jag arbetat som chef inom vård och omsorg då ledarskap och organisationsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag skriver sen 2016 artiklar för b la Olga Rönnbergs Mamma.Fit, ett online-magasin som fokuserar på artiklar om träning, mat och mental hälsa utifrån mångåriga erfarenhet av coachning av kvinnor. Här kan du läsa ett flertal mina artiklar: https://mamma.fit/author/anki/ 2018-2019 har jag varit redaktör och krönikör för Framgångspoddens nyhetsbrev under ledning av Alexander Pärleros, men har lämnat det uppdraget för att gå vidare till att vara eventansvarig för Framgångsshowen som just nu går för slutsålda hus runtom i landet. För kontakt mejla mig på ankism37@gmail.com eller kika in på min instagram @anki_strom och skicka ett DM. Jag är alltid öppen för intressanta coach - skrivuppdrag eller andra spännande idéer där mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta. //Anki

2 reaktioner till “Om hjältedåd och att utmana sina rädslor

  1. Så modigt av både dig och Tove. Att du som mamma klarar av se sitt barn lida å ändå vara ett stöd – strongt. Tandläkarskräck är jobbig har egen erfarenhet av sprutorna. Stor eloge till Tove trots skrik å gråt// Sonja kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: