”Du ser oss Anki” – om bekräftelse och ledarskap

Sista tiden har jag fått en hel del feedback på mitt ledarskap med anledning av att jag slutar min nuvarande anställning på fredag och går vidare mot nya utmaningar.

Mina medarbetare har till min stora glädje kommit till mig spontant och talat om vad de uppskattar hos mig som chef. Vilket bättre kvitto och utvärdering på det gångna arbetsåret kan jag få!? Så tacksam för grymma och engagerade kollegor!

Det är framför allt två egenskaper som återkommit och som samtliga uttryckt som viktiga: ”du är tydlig” och ”du ser oss”.

Tydlig som i att vara ödmjuk men ändå kunna markera vad det är som gäller och ta beslut när det behövs. Utan att bli arg eller utöva makt och kontroll.

Att se människor som i att bekräfta varje enskild individ för det den gör men också för vem personen är. Att ge positiv förstärkning och beröm.

En av mina medarbetare sa på ett möte ”Vi är som barn. Vi vill bli sedda och få bekräftelse”. Jag tänker och svarade även där och då att ”det gör vi alla”.

För i grunden är vi alla enkla varelser som har basala behov som trygghet i form av tydliga gränser och att människor i vår omgivning ser och bekräftar oss. Alltför ofta krånglar vi till det och glömmer människan vi har framför oss. Vare sig det gäller dina barn, partner, ķollegor eller vänner så bygger faktiskt trygga relationer på samma byggstenar.

När jag blev chef tänkte jag mycket på mina egna förebilder inom ledarskap, vilka egenskaper de besatt som jag uppskattade och vad jag vill ha ut av en bra chef. Det är som när vi köper presenter att den bästa är den när vi ger något vi själva skulle vilja ha för då kommer det genuint från hjärtat. Det blir äkta.

Jag försöker att vara den ledare jag själv skulle vilja ha. En person som jag vet vart jag har och som bekräftar mig i arbetet och ser mig som människa. Jag försöker vara den jag är utan att göra mig till och det visar sig vara lyckat.

Vi har en tendens att krångla till saker, vare sig det gäller träning, kost, relationer eller arbete – om vi börjar med det basics och bygger en stabil grund kommer resten på köpet.

Hittade min och närmsta kollegans visioner och mål från när vi startade upp vårt samarbete januari 2017 och längst ner på pappret hade jag ritat en stor sol och skrivit inuti med stora bokstäver – SE ALLA…

…vilket bekräftar min övertygelse att när vi styr i riktning med våra grundvärderingar och har en plan blir det bra och vi når resultat.

Ledarskap handĺar inte bara om att vara chef för en stor personalgrupp utan lika mycket om det inre ledarskapet, vem vi är i relation till andra. Att bli medveten om att vi alltid bär ansvar för vårt eget beteende och hur det påverkar människor vi möter.

Ta dig an den här onsdagen med ambitionen att SE människor i din omgivning. Lyssna inte bara på utan HÖR verkligen vad dem säger. Prata inte bara till utan tala MED som i att en dialog kräver två. Bekräfta känslor och tankar, var närvarande i varje möte. Var den förälder, partner, kollega eller vän du själv vill möta.

Reflektera över upplevelsen i att leda dig själv och ta ansvar för situationer och utveckling och inte bara ”hänga med”, skylla på andra eller yttre omständigheter när det inte blir som du tänkt.

”Du måste vara förändringen du önskar se i världen” (Gandhi)

Publicerad av Anki Ström

En trebarnsmamma mitt i livet som älskar att skriva, inspirera och motivera människor till personlig utveckling och att utmana sina rädslor. Ett av mina ledord är "mod och passion" eftersom jag är övertygad om att vi aldrig lever livet fullt ut om vi väljer att förneka det vi innerst inne brinner för. "Lämna inget ogjort när hjärtat säger gör". Jag är KBT-coach/mental tränare, beteendevetare & skribent. Men är även utbildad PT, kostrådgivare och massör och har drivit eget företag sen 2014 med inriktning "helhetshälsa". Jag har vid sidan av företaget haft andra sysselsättningar inom framför allt gruppledning, undervisning och coaching. 2015-2016 arbetade jag som tränare och coach för Olga Rönnbergs PT-online och under 2017-2018 samarbetade jag med Malin och Mårten Nylén som KBT-coach för deras då nystartade I am Ready. Under de senaste åren har jag arbetat som chef inom vård och omsorg då ledarskap och organisationsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag skriver sen 2016 artiklar för b la Olga Rönnbergs Mamma.Fit, ett online-magasin som fokuserar på artiklar om träning, mat och mental hälsa utifrån mångåriga erfarenhet av coachning av kvinnor. Här kan du läsa ett flertal mina artiklar: https://mamma.fit/author/anki/ 2018-2019 har jag varit redaktör och krönikör för Framgångspoddens nyhetsbrev under ledning av Alexander Pärleros, men har lämnat det uppdraget för att gå vidare till att vara eventansvarig för Framgångsshowen som just nu går för slutsålda hus runtom i landet. För kontakt mejla mig på ankism37@gmail.com eller kika in på min instagram @anki_strom och skicka ett DM. Jag är alltid öppen för intressanta coach - skrivuppdrag eller andra spännande idéer där mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta. //Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: